laupäev, 26. oktoober 2019

21.10.2018 Tagasiside teele

Kohal: Liivi A., Aivar, Siiri, Katrin, Tiiu, Signe, Anne, Kaire, Lauri, Mariann, Vilve
Toimumiskoht: Infokogu
Õnnitlesime Siirit tema ümmargusel sünnipäeval.
Liivi andis tänuteo üle Signele.

Tänane õpring - teetseremoonia.


Piret Lõhmus on lihhenoloog (samblikute uurija), TÜ Õkoloogia ja maateaduste instituudi looduskaitsebioloogia vanemteadur. Doktorikraad 2005-st aastast. 
Teetseremoonia (ning sellega seonduv) on tema hobi. Osales ülemöödunud 2018 aasta novembris Taiwanis 10-päevasel teetseremoonia koolitusel. 
Vaikuseminutid ning aeg mõtisklusteks ning arupidamiseks iseendaga.

Teesordid

Valge tee - valmistamiseks kasutatakse teepõõsa ainult kõige nooremaid ja kahjustamata tipmisi, veel avanemata lehepungi, mida töödeldakse minimaalselt – kogutud lehepungad kuivatatakse koheselt päikese käes või kuumas õhus vahetult pärast korjamist.
Kollane tee on oma omadustelt ligilähedane rohelisele teele, kuid tema valmistamise tehnoloogial on üks erinev etapp. Nagu roheline tee on ka kollane tee fermenteerimata tee. Peale korjet tuleb lehed ja pungad kohe röstida (Hiina meetod) või aurutada (Jaapani meetod), et ennetada lehtedes käärimisprotsessi algust. Edasi toimub teelehtede rullimine.
Rohelise tee töötlemisprotsess ja kasvatamine varieerub vastavalt sellele, millist tüüpi rohelist teed soovitakse saada. Roheline tee läbib vähem töötlemist kui must tee, mis annab talle ka mahedama maitse ja heledama värvuse.
Oolong, tõlkes "must draakon" on tee stiil, mis pärineb Fujiani provintsist 18. sajandi Hiinast. Tegu on kõige mitmekesisemate teedega, millest osad võivad olla heledad, mõneti rohelisele teele sarnased, teised tumedad, tugevalt oksüdeerunud ja röstised, rääkimata kõigest, mis nende kahe vahele jääb.

Punane/Must tee on täielikult oksüdeerunud ja suhteliselt kõrge kofeiinisisaldus annab tugevapoolse maitse. Punane / must tee (punaseks teeks kutsutakse Hiinas ja mustaks läänemaailmas) on korjatud, närtsitatud, rullitud/muljutud (vabastamaks teelehes olevad mahlad, et omakorda stimuleerida oksüdatsiooni) ning seejärel kuivatatud. 
Pu-erh on üks kõige müstilisemaid teesid maailmas, mitte ainult enda eksootilise, tihti vormidesse pressitud väljanägemise pärast, ent ka maitse, aroomi, mõju kui ka laagerdamise potensiaali pärast. Pu-erh on tee, mida on ajalooliselt vanandatud ning Yunnani provintsi Hiinas, kust pu-erh pärineb, peetakse teeloo hälliks.
Hei cha (tõlkes "must" või "tume tee") on grupp erinevaid rikkaliku ajalooga teesid Hiina erinevatest piirkondadest, mille ühisnimetajaks on tee fermenteeritud olemus. 

Poodides müüdav pakitud tee on kasvanud istandustes väetise abil. Teepuul ei lasta suureks kasvada ning seetõttu pole ka tee maitse ning toime selline nagu metsikult puult korjatud teel.
Tagasiside kausike. 
Siiri ja Kaire poolt kokku kogutud mõtteterad, mis aitasid tänase kohtumise kokku võtta.

Loe lisaks: 
https://tarbija24.postimees.ee/431980/mis-on-roheline-ja-mis-valge-tee
https://teejakohvipood.ee/uudised/hiina-kollane-tee/
https://www.chado.ee/et/c/teed



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar